Halvdelen af pengene går til: Rovdyrssikrede hegn

  • Ree Park Safari Run 2017
  • d. 20.04.17

Halvdelen af pengene går til: Rovdyrssikrede hegn

Når du deltager i Ree Park Safari Run, går en del af deltagergebyret til beskyttelsen af truede dyrearter. Pengene fra løbet støtter to vigtige projekter: bekæmpelsen af krybskytteri og rovdyrssikrede, flytbare hegn. Vi har tidligere skrevet om bekæmpelsen af krybskytteri og følger nu op med en artikel om de flytbare hegn.

På Ree Parks Karen Blixen Camp i området Masai Mara i Kenya ydes en kæmpe indsats for at bevare løver, elefanter, næsehorn og alle de andre vidunderlige dyr på den afrikanske Savanne. For at lykkes med naturbevarelsen arbejder man tæt sammen med lokalbefolkningen, masaierne. 

 

Masaierne

Masai Mara er center for et af verdens største koncentrationer af landlevende dyr. Dette skyldes især lokalbefolkningen, som i modsætning til mange andre stammer i Kenya, ikke går på jagt og udnytter de naturlige ressourcer. De holder kvæg, får og geder og anser de vilde rovdyr for en naturlig del af deres omgivelser. Problemet opstår, når de vilde dyr angriber masaiernes kvæg og dermed levebrød. Det får masaierne til at ty til selvtægt i form af forgifning af og drab på bl.a. løver. 

Masai Maras udfordringer

Historisk har masaierne hver nat gennet deres kvæg ind bag et tæt ”hegn” fremstillet af tornede akaciegrene for at beskytte dem mod rovdyr, men i takt med, at masaiernes livsstil har ændret sig er der behov for en anden løsning.

Presset på området og naturen er enormt og stiger i takt med en stærkt stigende befolkningstæthed, større kvægflokke og det faktum at mere og mere jord afhændes til kommerciel brug. De vilde dyr og masaiernes køer skal som følge heraf dele et mindre og mindre areal. Det betyder, at det bliver mere udfordrende at holde kvæg, da rovdyrene lettere fristes til et nemt måltid og ikke holdes tilbage af de hjemmelavede hegn. Når masaierne forsvarer deres kvæg, ender det ofte fatalt for de vilde dyr.

Udover at de flytbare hegn beskytter masaiernes husdyr mod rovdyr om natten, giver de mulighed for at flytte husdyrene rundt over store områder og undgår dermed overgræsning og nedslidning af jorden. 

 

På billederne ses de netop ankomne boma sektioner, som hurtigt kan opsættes og beskytte husdyrene mod nattens mange jægere og i sidste ende være med til at undgå konflikter imellem lokal befolkningen og områdets rovdyr. De flytbare hegn tjener to formål, dels at beskytte mod nattelige rovdyr-angreb, dels at sikre mod nedslidning og overgræsning af områderne ved at husdyrenes nattehegn (boma) let kan flyttes til nye græsgange.