• Af Aarhus Motion
  • Skrevet d. 12.10.17

Undgå sidestik, når du løber

Du er ude at løbe, pludselig må du afbryde løbeturen, da det stikker i siden. Kender du den følelse? De fleste har oplevet at få sidestik under sin løbetur. 

Sidestik, også kaldet sidesting, sker hyppigt. Hvad er det, hvordan kan du forebygge det og hvad gør du, når det indtræffer?

Sidestik 
Hvad er det egentligt, der sker, når du får sidestik? Det er der endnu ikke et videnskabeliget svar på, da eksperterne faktisk er uenige om den helt konkrete årsag til sidestik. De er dog enige om, at det er en afgrænset smerte lige under ribbenene, og at det kan ramme både højre og venstre side. 

Forebyggelse af sidestik
Der er flere forskellige måder, hvorpå man kan forebygge sidestik, men eftersom årsagen til sidestik er ukendt, så er der ikke noget videnskabeligt svar på, hvordan man forebygger det. Erfaringer viser dog, at du kan gøre følgende for at mindske risikoen for sidestik: 

  • Undgå at indtage et stort måltid op til tre timer før din løbetur. Mad og drikke inden løbeturen kan fremprovokere symptomerne. 
  • Generelt giver mad med højt fedtindhold, og mad og drikke med højt sukkerindhold øget risiko for sidestik. 
  • Sørg for at din krop er fyldt med væske, gerne vand. Det er en god idé at vænne sig til et mønster, hvor man drikker væske i løbet af hele dagen i stedet for at indtage større mængder lige inden løbeturen. 
  • Sidestik kan forebygges ved at følge et træningsprogram, hvor man gradvist øger intensiteten og varigheden. Det er bedst at starte langsomt og senere øge intensiteten. 
  • Opvarmning før din løbetur kan generelt anbefales for at nedsætte risikoen for sidestik. På den måde "chokerer" du ikke dine muskler, når du påbegynder din løbetur. 

Når sidestikket er indtruffet.... 
Hvad gør du så, når du på din løbetur mærker sidestikket? Der er der flere bud på. 

  • Sæt farten ned eller tag en pause. Når du sætter farten ned eller stopper, belaster du kroppen mindre og får ro på åndedrættet igen. 
  • Knyt hånden sammen og pres den ind imod det punkt, hvor du mærker dit sidestik, samtidig med at du trækker vejret dybt - så vil du opleve en afspænding af musklerne. 
  • Du kan også lægge dig ned og hæve benene.

Der er ikke nogen, der synes det er særligt spændende at få sidestik under sin løbetur, men det er heldigvis en forbigående smerte. Vigtigst er, at du lytter til din krop og prøver dig frem. Det er forskelligt, hvad der helt præcist virker ved hver enkelt person.