• Af Aarhus Motion
  • Skrevet d. 08.06.22

Gode råd til halvmarathon

Vi har samlet et par gode råd til dig, der skal løbe halvmarathon. :-)

  • Kom i god tid

For at du får den bedste løbeoplevelse på dagen, opfordrer vi til at møde op i god tid. Så har du god tid til at få et overblik over startområdet, finde din garderobe og se, hvor din startgruppe og evt. fartholdere er, som du ønsker at løbe med. 

  • Spis fornuftigt og hold det simpelt

At løbe et halvmarathon er en udfordring for kroppen, så det handler om at give kroppen de bedste forudsætninger for at kunne præstere. Det bedste råd er, at du ikke gør det mere kompliceret, end det er. Lad være med at eksperimentere med nye mad- og drikkevarer i dagene op til og på selve løbsdagen. Spis og drik det, som du har erfaring med, og spis ikke i overdrevet mængder.

  • Før løbet: 

Spis en sund og varieret kost baseret på kulhydratrige madvarer, såsom pasta og ris med protein fra kød og grøntsager. Lad være med at overdrive indtaget af kulhydrater, da det kan få dig til at føle dig oppustet og utilpas. Husk at drikke rigeligt med væske dagen inden. Du kan med fordel drikke 1-2 store glas vand ekstra til din aftensmad. Sveder du meget, kan du overveje at supplere dit væskeindtag med elektrolyt tabletter for at sikre, at din krop er hydreret og klar til de 21,097 km. 

  • Morgenmad:

3-4 timer inden start er det optimalt at spise din ønskede morgenmad, som kan bestå af kulhydrater og evt. frugtsukker. Det kan være lyst brød med nutella, honning eller peanut-butter eller havregryn med rosiner, bananer eller bær. Drik 0,5 liter vand til morgenmaden. Tag en vandflaske med til løbet, men lad være med at drikke vand helt indtil kl. 10, så du skal tisse kort efter start.

  • Under løbet: 

Tag dig god tid og invester i at få væske ved depoterne. En vigtig grundregel er at huske at drikke vand undervejs, selvom du ikke føler tørst. Det vil komme dig til gode på de sidste kilometer. Har du erfaring med indtag af energi på en løbetur, så indtag 1-2 geler suppleret med vand eller drik energidrik ved væskedepoterne.

Der er 4 væskedepoter på ruten med vand og energidrik, og vi anbefaler at drikke lidt (1-2 kopper) ved hvert depot. Depoterne er på begge sider af vejen.

  • Løbsstrategi – Løb klogt og læg ikke for hårdt ud 

Find en fartholder, der passer til dit tempo. Tag udgangspunkt i din realistiske sluttid, og brug første halvdel af løbet i planlagt pace. Du kan med fordel starte med at løbe et par sekunder langsommere end racepace, med det formål at have overskud på den sidste halvdel af løbet. 

  • Nyd stemningen

Udnyt muligheden for at invitere dine venner og bekendte med til at støtte dig i løbet som tilskuere. Lad høretelefonerne blive hjemme. Det er både mere sikkert og så kan du bedre nyde stemningen og de tæt på 60 musik- og underholdningshotspots langs ruten.