• Af Casper Callesen
  • StayActive
  • Skrevet d. 16.09.16

10 tips til dit første trailløb

Trailløb er det nye sort inden for løb. I modsætning til almindelig løb er underlaget altid naturligt – dvs. at det ikke er kunstig belagt med fx asfalt. Trail betyder sti og der løbes både gennem mudder og i vandkanter.

StayActive har samlet nogle tips til, hvordan du får et succesfuldt trailløb.

1. Fokusér på oplevelsen

Underlaget ændrer sig både fra gang til gang og undervejs på ruten. Trail er den mest naturlige form for løb, da man bevæger sig i naturen og kommer tilbage til rødderne. Gør dig derfor umage med at nyde naturen og de smukke omgivelser i skoven.

2. Hold kroppen lodret

Ruten vil være præget af teknisk udfordrende spor kombineret med skovstier, så det er en fordel at holde kroppen lodret, så du har tyngdepunktet over dine fødder. På denne måde holder du nemmere balancen, når du bliver udfordret af skovens rødder og ujævnheder.


3. Glem uret og kilometertider

Lad være med at sammenligne kilometertider fra dine almindelige løbeture på landevejen. Det er hårdere at løbe i skoven, så dit pace vil helt naturligt være langsommere end vanligt.


4. Kig frem

Underlaget kan ofte være fyldt med grene, du kan falde over, huller, du kan vrikke om i og fugtigt underlag, du kan glide i. Kig derfor lige frem i stedet for at kigge på dine fødder. På den måde kan din hjerne kan nå at læse udfordringerne forude.


5. Husk at gå på toilet, inden du skal løbe

Det er altid en god huskeregel at komme på toilettet, inden du skal løbe. Til større løb er der altid kø, så gå på toilettet i god tid, så du undgår at blive stresset.


6. Ingen mad under 30 min. før løb

Hvis du døjer med ubehag i maven, når du begynder at løbe, så er det en god idé ikke at indtage føde 30 min. inden, du skal løbe.


7. Korte, hurtige skridt

Det er nemmere at tilpasse, hvor du lander, når du tager kortere skridt. Derudover er det mere løbeøkonomisk at tage små skridt og du undgår nemmere at vrikke om.


8. Pas på!

Der kan være uforudsete udfordringer undervejs som grene på stierne, stejle skrænter, og væltede træstammer, så pas ekstra meget på.


9. Tjek dine snørebånd

Det er en detalje, men det kan ødelægge ethvert løb, hvis dine snørebånd går og du i værste tilfælde falder i dem. Bind derfor altid dine snørebånd med dobbeltknude.


10. Køb nye sko

Hvis du bliver glad for at løbe trailløb, kan det godt betale sig at købe et par løbesko specielt beregnet til trailløb. De har en bund, der gør det nemmere for dig at stå fast på ujævne underlag.