• Af Ívar Dagsson
  • Aarhus Osteopati
  • Skrevet d. 11.03.16

Løbeskader; Ryg- og bækkenskader

Omkring 60 – 80 % af alle mennesker vil på et tidspunkt i livet være generet af smerter i ryggen. På årsbasis rammes ca. 20 % af den Danske befolkning af smerter i lænden, smerter i ryggen og iskias smerter, og rygsmerter er i Danmark den hyppigste årsag til førtidspension af personer under 45 år. Ryg- og bækkensmerter påvirker mange, og de kan til tider besværliggøre løbetræning.

Der findes mange typer ryg- og bækkensmerter, men under dette er de hyppigste beskrevet:

  • Smerter fra bækkenled (SI-leddene)

Bækkenleddene dannes af bækkenknoglen og korsbenet. De holdes sammen af kraftige ledbånd på for- og bagsiden af leddet. Deres funktion er at dæmpe stødet, som kommer fra underlaget, og samtidig viderefordele belastningen til rygsøjlen. Problemer med SI-leddene kan resultere i for hård belastning af knæ, ryg og nakke. Symptomer fra bækkenleddene kan være smerter bagpå ”smilehullerne”, smerter tværs over lænden, kraftigt besværet gang efter længere løbeture og udstråling i balde og lyske. Læs mere om smerter fra bækkenleddene her.

 

  • Iskias (udstrålende smerter fra ryggen)

Iskias er ikke en egentlig sygdom, men en overordnet betegnelse for smerter, der stråler fra ryggen ned i benet. Når der er tale om egentlige iskias-smerter, så er selve iskias nerven påvirket et eller flere steder på vej fra de nederste ryghvirvler og korsbenet til balde, baglår og underben. Symptomer på afklemning af iskiasnerven vil opleves som strålende smerter - enten gennem hele benet ned til tæerne - eller blot som smerter i balde og/eller baglår. Iskias kan ligeledes opleves som føleforstyrrelse (nedsat følelse) i et område eller på hele bagsiden af benet. Løb vil ofte påvirke iskias negativt. Læs mere om årsager til iskias smerter her.

 

  • Diskusprolaps og udposning af diskus

Diskusprolaps opstår, når en bruskskive (diskus) mellem to ryghvirvler revner, så den bløde kerne (nucleus) skubbes ud og trykker på en spinalnerve eller af og til på selve rygmarven. Symptomer på diskusprolaps eller udposning af diskus kan være udstrålende smerter i ben, læg og fod - smerter, som ofte forværres ved hoste - følelsesløshed i benet og/eller nedsat kraft i benet. Løb vil ofte påvirke diskusprolaps og udposning af diskus, da stød og tyngdekraft presser diskus sammen. Læs mere om årsager til diskusprolaps og udposning af diskus her.

 

  • Facetsyndrom

Facetsyndrom dækker over flere problemer i de facetled, der findes mellem ryghvirvlerne. Symptomer på facetsyndrom er hold eller låsning i rygsøjlen (nakke og brystryg), smerter og spændinger imellem skulderblade og skarpe jag i ryggen. Denne type rygskade kan komme snigende under løbeture, men kan også komme efter løbeturen er overstået. Læs mere om årsager til facet syndrom her.

 

  • Lumbago (hold i lænden)

Ligesom facetsyndrom er lumbago et syndrom, som dækker over flere problemer i lænden. Symptomer på lumbago kan være skarpe smerter i lænden ved løb, træthed og tunghed i lænden efter løb, udstråling i balde under og efter løb og kraftig stivhed i lænden - især om morgenen. Læs mere om årsager til lumbago her.

 

Undgå ryg- og bækkenskader

  • Lyt til kroppen - hvis benene smerter eller føles tunge og trætte, skal du holde en eller to dages pause.
  • Hvis du har et siddestillende arbejde, er det ekstra vigtigt at arbejde på smidigheden i kroppen i kombination med løb.
  • Tænk over, hvad du spiser - madvarer, der giver dig oppustethed og mavekramper, har negativ indvirkning på løb. ?

Kroppen har få bestemte områder, som medvirker til, at der ikke opstår skader. Disse områder har forskellige funktionsniveauer, alt efter hvilken type kropsbygning du har – Læs mere om det her. Løb sætter størst krav til de områder der skal sørge for at rotere kroppen. Brystryggen, den nederste lændehvirvel og bækkenleddene er de områder, der sørger for størst mulig rotation i kroppen, hvilket er meget vigtigt i forhold til løb. Derfor er det vigtigt for løbere at opretholde stor bevægelighed i disse områder. Følgende øvelser kan være nyttige at 3-4 gange ugentligt i kombination med løb.

 

  • Stabilitetstræning ryg og bækken: Øvelse 1
  • Stabilitetstræning ryg og bækken: Øvelse 2
  • Stabilitetstræning ryg og bækken: Øvelse 3
  • Stabilitetstræning ryg og bækken: Øvelse 4

 

Aarhus Osteopati - Eksperter i diagnose og manuel behandling af bl.a. løbesmerter, herunder ryg- og bækkenskader.

Du kan få hjælp med din løbeskade, hvis du har en akut løbeskade, overbelastningsskade eller kronisk skade, kan du uforpligtende rette henvendelse via mail eller telefon, hvor vi individuelt kan rådgive dig og vurdere, om skaden skal kigges på af vores eksperter.

Aarhus Osteopati

www.aarhusosteopati.dk

info@aarhusosteopati.dk

tlf. 29848558

 

Af: Ívar Dagsson

Fysioterapeut Bs.c., Osteopat stud. D.O.