• Af Ívar Dagsson
  • Aarhus Osteopati
  • Skrevet d. 11.03.16

Løbeskader; Ankel- og fodskader

De fleste har haft et eller flere af disse problemer på et tidspunkt i deres liv. Skader på fod og ankel er meget hyppige i det danske sundhedsvæsen, og de udgør ca. 10 % af alle akutte skader, der behandles på skadestuerne rundt i landet. Ledbåndsskader i anklen dækker ca. 20 % af alle idrætsskader. Problemer med anklen og foden er derfor en væsentlig gene for mange mennesker i Danmark.

Der findes mange typer ankel- og fodskader, men under dette er de hyppigste beskrevet:

  • Forstuvning af ankel (distorsion)

Denne slags skade er den hyppigste for fod og ankel. Forstuvning af anklen opstår pludseligt og forekommer ofte ved løb på ujævnt underlag. Ankelforstuvninger kan ofte medføre skader på de yderste ledbånd, som er med til at stabilisere ankelledet. Gentagende forstuvninger kan føre til ustabil ankel, som er et resultat af dysfunktion i nervesystemet. Læs mere om det her.

 

  • Achillessenebetændelse (tendinitis)

Kan betegnes som inflammation (betændelse) i én eller flere af senerne fra lægmusklerne, som har hæfte på hælknoglen. Symptomer på achillessenebetændelse er fortykkelse af senen, stivhed i senen om morgenen (som bliver bedre med aktivitet), smerter ved start af løb (som bliver bedre, når senen bliver varm), ømhed ved berøring af senen samt varme og svedtendens i området. Hvis tilstanden er fremskreden, vil enhver form for aktivitet forværre smerterne i senen. Læs mere om årsager til achillessenebetændelse her.

 

  • Nedsunken forfod

Nedsunken forfod eller nedsunkne fodrodsknogler er et syndrom hvor én eller flere knogler i forfoden har ændret sin oprindelige stilling. Dette medfører ofte, at mekanikken i foden ændres, så muskler og sener i foden nemmere bliver overbelastet. Tilstanden skal overvejes som en mulig årsag, hvis du har længerevarende eller flere forskellige skader i foden. Læs mere om årsager til nedsunken forfod her.

 

  • Hælspore og betændelse i hulfodssenen (fasciitis plantaris)

Hælspore og betændelse i hulfodssenen er en inflammationstilstand (betændelse) i trædepuden, bindevævet eller springsenen under foden. Symptomer på begge lidelser er kraftige igangsættelsessmerter, som dog ofte lindres, når foden er varm, besvær med at støtte på foden, smerter ved tryk under foden samt uro under foden i hvile. Læs mere om årsager til hælspore her.

 

  • Skinnebensbetændelse (shin splits)

Skinnebensbetændelse er en irritationstilstand af underbenets muskler, sener og/eller senetilhæftninger. Skinnebensbetændelse er en hyppig sportsskade, der oftest opstår i forbindelse med løbetræning. Symptomer på skinnebensbetændelse er jag og smerter i læg og/eller skinneben under belastning og aktiviteter, der indebærer stød gennem foden (såsom løb) vil ofte forværre symptomerne. En trykkende fornemmelse i underbenet samt smerter vil ofte være vedvarende efter aktiviteten. Læs mere om årsager til skinnebensbetændelse her.


Undgå ankel- og fodskader

  • Lyt til kroppen - hvis benene smerter eller føles tunge og trætte, skal du holde en eller to dages pause.
  • Hvis du har et siddestillende arbejde, er det ekstra vigtigt at arbejde på smidigheden i kroppen i kombination med løb.
  • Tænk over, hvad du spiser - madvarer, der giver dig oppustethed og mavekramper, har negativ indvirkning på løb.

Foden er det område, der ved løb skal fordele den mekaniske belastning fra underlaget til bækkenet og videre til resten af kroppen. Foden består af 26 forskellige knogler, 33 led og over 100 ledbånd og ligamenter samt utallige muskler. Det høje antal af vigtige strukturer spiller en vigtig rolle i forhold til mobilitet, stabilitet og kraftoverførsel. Dysfunktioner i foden og anklen kan påføre øget belastning gennem hele kroppen og derved forårsage forskellige skader rundt omkring. Derfor er det vigtigt at holde anklen og foden så funktionelle som muligt. Følgende øvelser kan være nyttige at lave for at forebygge ankel- og fodskader:

Stabilitetstræning af ankel på bosu bold – øvelse 1

Stabilitetstræning af ankel på bosu bold – øvelse 2

Styketræning af ankel – øvelse 3

Styrketræning af ankel – øvelse 4

Udstrækning af ankel – øvelse 5

Udstrækning af ankel – øvelse 6


 

Aarhus Osteopati - Eksperter i diagnose og manuel behandling af bl.a. løbesmerter, herunder ankel – og fodskader.

Du kan få hjælp med din løbeskade, hvis du har en akut løbeskade, overbelastningsskade eller kronisk skade, kan du uforpligtende rette henvendelse via mail eller telefon, hvor vi individuelt kan rådgive dig og vurdere, om skaden skal kigges på af vores eksperter.

Aarhus Osteopati

www.aarhusosteopati.dk

info@aarhusosteopati.dk

tlf. 29848558

 

Af: Ívar Dagsson

Fysioterapeut Bs.c., Osteopat stud. D.O.