• Af Kristian Sletten
  • Stay Active
  • Skrevet d. 02.11.16

Motivation henover vinteren

Det er en god idé at bibeholde en god grundform over vinteren, så du har et godt udgangspunkt for forårets og sommerens løbetræning. Fitnesscentrets løbebånd er ikke den eneste mulighed, og årstiden behøver ikke at sætte en stopper for dit udendørsløb.

De fleste har dog oplevet, hvordan det kan være en stor udfordring at komme ud at løbe på de mørke og kolde vinterdage, selvom man har gode intentioner om det. Ved at være bevidst om, at det kræver lidt ekstra at få snøret løbeskoene og komme afsted, så er der flere ting, som du selv kan gøre for at bevare din træningsmotivation om vinteren

Målsætningspsykologi

Målsætninger er et godt idrætspsykologisk redskab til at opnå motivation og et mål for den daglige træning. Du bør først og fremmest gøre det klart, hvorfor du gerne vil løbe. Er det fordi en løbetur gør dig glad, vil du gerne tabe et par kilo, vil du forbedre din kondition, gennemføre en halvmaraton eller noget helt femte?

Hvis du ikke allerede har en målsætning med dit løb, kan du med fordel fastsætte dig et mål med udgangspunkt i dit individuelle svar. Det er dog vigtigt, at målsætningen er så specifik som muligt, og den skal helst være tidsbestemt. Derudover skal det gerne være målbart, relevant og ikke mindst opnåeligt, gerne gennem delmål. En veldefineret målsætning er således med til at øge bevidstheden mod det, du gerne vil opnå gennem din træning, så den enkelte løbetur bliver et betydningsfuldt skridt på vejen til at nå dit overordnede mål.

 

Planlæg dit løb og løb med andre

For at forvandle målsætningen og de gode intentioner til handling, kan det for mange være en god idé at planlægge, hvornår du vil løbe. Ved at afsætte tid til det i kalenderen og gøre det til en rutine, skal du ikke overtale dig selv til at komme afsted hver gang. Bare hop i tøjet og kom afsted, og du vil ikke fortryde, når du kommer hjem – det vil du kun, hvis du ikke kommer afsted.

Det kan også øge motivationen at finde en løbemakker eller tilmelde dig en løbeklub. På den måde forpligter man sig i forhold til andre, samtidig med at der opstår et fællesskab omkring træningen. Ved at løbe med andre, kan man også være med til at udfordre og presse hinanden, så træningen bliver mere effektiv, ved fx at løbe intervaller, tempoture eller fartlege.

 

Tilmeld dig et løb

Hvis du ikke allerede har købt et startnummer til et af næste sommers mange motionsløb, kan det ligeledes være en god motivation for din daglige træning at gøre det allerede nu, så du har et specifikt løb at træne frem imod.

Der findes dog motionsløb året rundt, og ved at tilmelde dig et eller flere løb hen over vinteren, har du nogle delmål at træne frem mod. Det er en god mulighed for at prøve din form af mod dig selv og andre. Aarhus Motion afholder eksempelvis Vinterløbene i perioden fra januar til april, hvor det er muligt at tilmelde sig både 5 og 10 km ruter. 

Sidst, men ikke mindst er det vigtigt, at du ikke stopper med at løbe, selvom du ikke kommer afsted så ofte, som du vil. Vær i stedet tilfreds med de gange, som du rent faktisk kommer afsted. Husk, at uanset hvor ofte, hvor langt og hvor langsomt du føler du løber, overhaler du stadig dem på sofaen!

 

Husk at en plan altid er udgangspunktet og skal tilpasses den enkelte. I StayActive forsøger vi altid at individualisere vores træningsplaner, så de rammer dig bedst og mest effektivt. Det giver for os god mening ”kun” at træne to gange om ugen i stedet for fem gange, hvis man i stedet træner korrekt og effektivt.

 

Kristian Sletten
StayActive