• Af Ívar Dagsson
  • Aarhus Osteopati
  • Skrevet d. 15.01.16

Løbeskader; Generelt

I Danmark løber ca. 25 % af den voksne befolkning, og 800.000 danskere får årligt en løbeskade, som medfører, at de ikke kan fastholde den aktive livsstil, der øger livskvaliteten og reducerer risikoen for livsstilssygdomme. Knæsmerter er en af de hyppigste løbeskader, og det anslås, at omkring 15 % af den danske befolkning har en eller anden form for knæskade. Der findes mange typer knæskader, men her er de hyppigste beskrevet:

Kroppen har få bestemte områder, som medvirker til, at der ikke opstår skader. Disse områder har forskellige funktionsniveauer, alt efter hvilken type kropsbygning du har. Læs om disse områder og kropstyper, og test din egen kropstype - her. Løbeskader kan vise sig i forskellige former, men generelt kan de deles op i akutte skader, overbelastningsskader og kroniske skader.

 

AKUTTE SKADER

Denne type skader opstår pludseligt - ofte som et smæld, slag, fiberskade, forstuvning eller lignende. Disse skader kan opstå ved et uheld, men de kan også opstå pga. dysfunktioner eller fejlstillinger i kroppen, der har øget risikoen for en skade.

 

Det kan du gøre - RICEM

  • R – Hold det skadede område i ro. (Rest)
  • I – Put is på området. (Ice)
  • C – Forbind området, og giv lidt kompression. (Compression)
  • E – Elever området højere end hjertehøjde. (Elevation)
  • M – Bevæg dig, så snart du føler, det skadede område kan tåle at blive mobiliseret. (Mobilisation)

 

Det bør du overveje

Det er vigtigt efterfølgende at få skaden undersøgt ordentligt for at finde årsagen til, at det bestemte område blev skadet.

 


 

OVERBELASTNINGSSKADER

Overbelastningsskader opstår, når du overstiger vævets belastningsevne. Disse skader opstår ofte snigende, over lang tid, eller når belastningsniveauet øges pludseligt. Ved overbelastningsskader er der altid én eller flere dysfunktioner eller fejlstillinger, der gør, at kun det skadede område begynder at give lyd (smerte) fra sig.

 

Det kan du gøre

Nedsæt belastningsniveauet, indtil din krop kan håndtere at ”reparere” skaden. Hvis dette ikke hjælper, kan det være, du skal holde en lille pause. Sørg for at smidigheden i nakken, brystkassen, ryggen, bækkenet og benene er tilstrækkelig. Sørg for at få god og lang søvn, reducer stress i hverdagen, og optimer din kost.

 

Det bør du overveje

Årsagerne til overbelastningsskader stammer fra ét eller flere steder eller systemer i kroppen, som ikke fungerer optimalt. Få en professionel behandler til at hjælpe dig med at finde disse dysfunktioner, således du kan undgå at få samme skader i fremtiden. Dette gælder også, hvis du gang på gang støder ind i samme type skade eller skader.

Løbeprogrammer kan og skal ikke altid følges til punkt og prikke! Lyt til din krop - hvis den føles træt og udmattet, så giv den en pause!

 


 

KRONISKE SKADER

Du kan betragte din skade som kronisk, hvis den har varet i flere måneder uden bedring, eller hvis samme skade altid opstår med det samme, du begynder at løbe igen. Dette er et indikation på, at din krop slet ikke er i stand til at hele området på baggrund af større dysfunktioner i ét eller flere af de systemer, der sørger for heling af din krop.

 

Det kan du gøre

Sørg for at få god og lang søvn, reducer stress i hverdagen, og optimer din kost. Det er ligeledes vigtigt, at du omstrukturerer dit arbejde, hvis det består af meget siddestillende arbejde. Rejs dig ofte op, gå lidt rundt, eller hold pauser, hvor du kan strække benene. Dette stimulerer dit blodsystem, som er essentielt for kroppens heling af skader. Det er ligeledes vigtigt at optimere smidigheden i nakken, brystkassen, ryggen, bækkenet og i benene.

 

Det bør du overveje

At opsøge en professionel behandler for at lokalisere årsagerne til de kroniske skader. Nervesystemet, blodsystemet, organsystemet m.m. skal optimeres, da god funktion af disse systemer er nødvendig for helingen af kroniske skader.

Opstart af løb bør planlægges nøje - hold belastningsniveauet meget lavt i starten, og øg distance og belastning langsomt.

Læs mere om løbeskader her

 


 

Aarhus Osteopati - Eksperter i diagnose og manuel behandling af bl.a. løbesmerter, herunder knæsmerter.

Aarhus Osteopati´s behandlere er eksperter i at finde og behandle årsagerne til løbeskader. Vi undersøger og behandler alle systemer i kroppen; det muskuloskeletale system, nervesystemet, blodsystemet, det kranielle system, organsystemet m.m. Dette gør vi for at optimere din krops evne til selv at hele skaden. Læs mere Aarhus Osteopati – osteopati og fysioterapi her. Du kan få hjælp med din løbeskade, hvis du har en akut løbeskade, overbelastningsskade eller kronisk skade, kan du uforpligtende rette henvendelse via mail eller telefon, hvor vi individuelt kan rådgive dig og vurdere, om skaden skal kigges på af vores eksperter.

Aarhus Osteopati

www.aarhusosteopati.dk

info@aarhusosteopati.dk

tlf. 29848558

 

Af: Ívar Dagsson

Fysioterapeut Bs.c., Osteopat stud. D.O.