• Af Claus Hechmann, Hechmann Running
  • Skrevet d. 27.02.20

Teknik- og styrkerelateret træning

Din løbetræning kan et par gange om ugen med fordel kombineres med tekniske øvelser i form af accelerations- og fodledsøvelser, også kaldet Speed- og Agility-træning. Denne type øvelser styrker effektivt underben og fødder og er, i kombination med bakketræning, den bedste styrketræning for langdistanceløbere.
 

Tekniktræning bør laves, når du er varm, fx efter opvarmning eller en rolig joggetur. Øvelserne bør ikke laves, når du er træt efter en lang tur eller efter intervaltræning, da du i så fald ikke vil få det optimale ud af dem. Der findes mange forskellige tekniske øvelser og se link til god inspiration herunder.

LÆS OM SPEED OG AGILITY


Hvad enten du er opstartsløber eller rutineret løber, kan jeg stærkt anbefale gangtræning som effektivt supplement til styrkedelen med fokus på fodledsarbejde og kadencetræning. Det er et overset teknisk område i løbeverdenen. Se link til inspiration her: gang - og fodledsarbejde

Løbetekniktræning med fokus på styrke i underben og fodled, samt kropsholdning

Formålet med øvelserne her er at styrke de muskler, der er involveret i selve løbebevægelsen.
Således forbedres din koordinationsevne, altså koblingen fra hjernen via nervesystemet til de enkelte muskelfibre. Dvs. evnen til så effektivt som muligt at aktivere din muskulatur.
Derved forbedres din løbeøkonomi og samtidig forebygger øvelserne skader, grundet de styrkende og koordinationsfremmende effekter.

Find en strækning på ca. 25 meter, og gerne en græsplæne. Udfør hver øvelse ved at løbe frem og tilbage på strækningen, først 25 meter ud og så 25 meter hjem. Fodledsjog er grundbevægelsen i alle øvelserne, altså at man jogger af sted med ganske små skridt og relativt løse fodled. Når denne jogge-øvelse er lavet 5-10 min., skal du sætte i sprint ca. 10 meter, hvor du sætter af lige efter sidste fodisæt. Se hvordan i videoklippet her.