• Skrevet d. 04.10.18

Interview med løber Thijs Nijhuis

Som lille løb han ofte de 500 meter fra sit barndomshjem til nabogården. I dag har den erfarne løber vundet DM i både 1500 m, 5000 m og halvmarathondistancen. Læs mere om Thijs Nijhuis, den mandlige vinder af BESTSELLER Aarhus City Halvmarathon 2018.

Navn: Thijs Nijhuis

Alder: 26 år

Klub: Viborg AM

Privat: Født i Holland (både mor og far hollandsk), men flyttede til Danmark få måneder efter. Boede først 15 km syd for Skive og flyttede senere på landet mellem Skive og Viborg, hvor hans forældre også bor den dag i dag på en gård.


Placeringer til Aarhus City Halvmarathon:

2018: 1. herre

2012: 2. herre

Andre placeringer:

2016: Vandt DM i både 1500 m, 5000 m og halvmarathondistancen.

2018: Vandt DM i både 1500 m, 5000 m, halvmarathon- og marathondistancen

Hvad fik dig i gang med at løbe?

Som mange andre spillede jeg fodbold, men jeg havde mest talent for at løbe de tre omgange rundt om banen fremfor at sparke til en bold. Derudover boede jeg på en gård og gik meget ude, når min mor arbejdede. Det tog nok en del af hendes tid, så derfor sendte hun mig ofte hen til nabogården på løbeben (500m hver vej).
 

Hvor ofte løbetræner du?

Det er lidt forskelligt. Omkring 10-12 træningspas om ugen. I vinterhalvåret, hvor der er mere fokus på grundtræning, løber jeg omtrent 160 km om ugen. I sæson falder km antallet til omkring de 100 km, dog med mere intensitet.
 

Hvad motiverer dig til at løbetræne så ofte?

At bryde kroppens grænser, samt processen i at træne op til større løb. Andre gange på dag til dag basis kan det være motiverende at komme ud og opleve naturen samt komme afsted med gode venner.
 

Du løber alt fra 1500 m til halvmarathon. Hvordan kan det lade sig gøre at være blandt de bedste på så forskellige distancer?

Indenfor sport og især udholdenhedssport kan man tale om aerobe (udholdenhed) og anaerobe (styrke/power) systemer. Den største fejl i min optik er, at man glemmer at træne det ene system, når man træner det andet. Jeg periodiserer meget i min træning og træner skiftevis det ene og det andet system. Vil man løbe en god 1500m, kan man ikke nøjes med bare at være hurtig. Omvendt er det surt at have glemt at træne de anaerobe system, hvis man ender i et spurtopgør på et halvmarathon. De fleste topløbere træner nok begge. Derudover synes jeg, det er sjovt at løbe alle distancer og ser det som en mental udfordring.
 

Hvordan får du træningen til at harmonere med dit studieliv og sociale liv?

Løb er en forholdvis nem sport at kombinere med andre aktiviteter, da man ikke er afhængig af haltider og andre med/modspillere. Jeg planlægger ofte min uge i lidt god tid og er god til at skrive stævner og træningssamlinger ind i min kalender, så jeg er opmærksom.
 

Hvad er din bedste løbeoplevelse?

Det er svært at svare på. Jeg har løbet mange forskellige gode løb og steder, og hvert løb kan være unikt på dens egen både. Min første ungdomsrekord var et meget specielt løb, da jeg virkelig indså, at jeg var god til at løbe. Rekorden var på 3000m for 16 årige og står endnu. Derudover var mit første senior mesterskab en forløsning, og den blev fejret med en tur i byen med nogle gode kammerater. Det er vigtigt at nyde triumfer, mens man er i det, selvom man tror, man har mange år foran sig. Ligeledes var en 4. plads ved universitets OL (verdens andenstørste sportsbegivenhed efter OL) i 2015 i Sydkorea en vild oplevelse.
 

Billeder fra Thijs' løbekarriere

DM guld til CPH half 2018

CPH half 2018 med Thijs' kæreste

EM Cross Italien 2016

Hvad er din dårligste løbeoplevelse?

At blive slået 4 gange af samme person til et ungdoms DM over 2 dage på 4 forskellige distancer med under 3 sekunder på hver!!
 

Du deltog i første udgave af Aarhus City Halvmarathon (2012) og blev nr. 2 og vendte så stærk tilbage i 2018 efter at have været væk nogle år. 

Normalvis kolliderer BESTSELLER Aarhus city Halvmarathon med min banesæson, der strækker sig fra maj til september. Grunden til, at det passede ind i år, var at jeg skulle opereres med en betændt visdomstand nogle dage senere og skulle tage en pause.
 

Hvad kan du ikke undvære, når du løber?

Ordentlige løbesko.

Hvad spiser du til morgenmad på en stor løbsdag?

Lidt forskelligt afhængigt af tidspunktet for løbet og hvilket løb. Inden halvmarathon var det lidt havregryn med müsli samt en bolle med nutella og en halv banan. Og kaffen naturligvis.

BESTSELLER Aarhus City Halvmarathon 2018 

Hvem er dit løbeidol og hvorfor?

Hollandske Michel Butter. Følger meget med i hollandsk løb, da jeg kan sproget, og han minder på rigtige mange punkter om mig, og derfor kan jeg spejle mig lidt i ham.

Overvejer du nogensinde at droppe løb og gøre noget helt andet?

Ikke endnu.
 

Hvad er dit næste mål inden for løb?

At kvalificere mig til VM cross i Aarhus i marts 2019.


3 gode råd til debutanterne i halvmarathondisciplinen?

1) Træn regelmæssigt minimum 3 gange om ugen i 3-4 måneder (Kan sagtens være 3 x 8 km, og at man af og til løber lidt længere på en af turene).

2) Følg ens plan, start kontrolleret og føl overskud ud til 14 km - derefter kan det rigtige race starte.

3) Hav ikke for meget tøj på. Man kan sagtens løbe i shorts/korte tights og singlet/T-shirt så længe der er over 10 grader. Kroppen bliver hurtigt varm, når man starter.