DHL Stafetten: 40 års jubilæum

  • DHL Stafetten 2022
  • d. 10.08.22

DHL Stafetten: 40 års jubilæum

Den 16.-18. august bliver Mindeparken endnu engang forvandlet til en gigantisk havefest i motionens tegn. I år er det intet mindre end fyrretyvende år stafetten løber af stablen, når Aarhus Motion traditionen tro afholder arrangementet.

Den store teltby skyder op i Mindeparken, hvor både virksomheder og private samles til duften af grill, venskabelig stafet, hyggewalk, en kold øl, den traditionelle madkasse, kollegasamvær og ikke mindst det festlige fyrværkeri, der afslutter aftenen alle tre løbsdage. Det er ganske enkelt havefesten, du ikke vil gå glip af.

Der er sket meget siden, den første stafet fandt sted i 1983 under navnet Aarhus Stafetten.
 ”Dengang kunne materialet til opsætningen være i et folkevognsrugbrød, og listen over frivillige kunne være på et A4 ark. I dag opsættes der ca. 10.000 m2 teltplads og der er ca. 1.400 frivillige hjælpere involveret før, under og efter løbet.” fortæller Jeanette Boye Sørensen, Eventchef hos Aarhus Motion.

Til den første stafet i 1983 var der 800 tilmeldte løbere på en enkelt løbsdag, hvor der i dag er godt 45.000 løbere med, fordelt på tre løbsdage. På en tjekliste fra 1984 kan man også læse, at der blev medbragt 2 dunke af 25 liter med drikkevand, så løberne kunne få slukket tørsten under og efter løbet. Altså 50 liter vand i alt. I dag har foreningen et lidt andet set-up, med to store 1.000 liters tanke stående i parken, der hvor der er væskedepoter. De fyldes op hver løbsdag og derudover uddeles der 15.000 halvliters vandflasker til walkere. Så samlet set bruges der omkring 10.000 liter drikkevand i løbet af arrangementet i 2022 udgaven. Antallet af officials er også mangedoblet nu, i forhold til løbets første år, hvor man på tjeklisten fra 1986 kan se, at der var fire officials til at holde ro og orden, to foran mål og to bagved mål.

Den traditionsrige madkasse
I 1993 bliver skifter Aarhus Stafetten navn til DHL stafetten. I den forbindelse blev der indført en madkasse med lækkerier til aftenhyggen i gruppen, blandt andet med flutes, pålæg og hvidvin. Madkassen blev udleveret i en DHL forsendelseskasse og det er den blevet lige siden. I år er der både brød, pålæg, ost, frugt, snacks, slik og drikkevarebilletter, så man kan gå baren og frit vælge sig en øl, vand eller et glas vin. En fantastisk tradition, der danner rammen for god hyggeaften. Hvis man ønsker sig et lidt større middagsarrangement, kan man selv medbringe mad, grille eller tilkøbe sig adgang til All Inclusive, hvor der er fuld forplejning fra buffet og bar. Hvis man ikke får brug for sin madkasse, har Aarhus Motion lavet et samarbejde med ”Madspild – Nej tak”, som sørger for at madkasserne bliver doneret til trængte væresteder i Århus. 

Besøg historievæggen
Hvornår var det nu lige det var? Det er 12 år siden DHL Stafetten druknede i regn, og store områder af Mindeparkens græs måtte reetableres efterfølgende. Og det var i 2014 og 2019, at kronprinsen mødte uofficielt op og løb for sin klub fra sin Aarhustid, Marselis Løbeklub. Hvis du er interesseret i mere historie, så har løbsarrangøren etableret små områder i Mindeparken, som fortæller om DHL Stafettens historie.

DHL Stafetten FAKTA
• DHL Stafetten afholdes den 16., 17. og 18. august 2022
• DHL Stafetten afholdes for 40. år
• Stafetten har omkring 45.000 deltagere
• Stafetten hed indtil 1993 Aarhus Stafetten
• Cirka 1400 frivillige fra foreninger i Østjylland tjener tilsammen cirka 800.000 kr. til deres foreninger
• DHL Stafetten er Danmarks næststørste motionsevent – kun overgået af DHL Stafetten i København
• Arrangør er Aarhus Motion: www.aarhusmotion.dk
• Der bliver i alt løbet 225.000 km over de tre dage