• Af Aarhus Motion
  • Skrevet d. 31.08.17

Kom igang med at bruge din cykel som transport

Måske har du til vane at starte bilen eller anvende offentlig transport om morgenen, når du skal på job eller i skole. Men hvis du tager din cykel, kan du rent faktisk opnå mange sundhedsmæssige fordele. 

Giv din sundhed et løft

Britisk forskning har vist, at hvis man tager cyklen, så kan man nedsætte blandt andet risikoen for kræft og hjerte-kar-sygdommme. Forskningen forløb over fem år, hvor forskerne undersøgte mere end 250.000 briters pendlervaner. Forskerne undersøgte både de aktive, der cyklede eller gik og de inaktive, der tog bil eller offentlig transport. 

Resultatet af den femårige forskning viste, at det i den grad kan betale sig at bruge sin cykel som transportmiddel. I perioden døde 2.430 personer, 3.748 blev dignostiseret med kræft og 1.110 fik hjerteproblemer. Sammenlignet med de inaktive pendlere, så nedsatte de aktive pendlere risikoen for at dø med 41%, kræftrisikoen med 45% og riskikoen for hjerte-kar-sygdomme med 46%. Det er altså en markant sundhedsmæssig fordel at være aktiv pendler fremfor inaktiv pendler. 

Kilde: British Medical Journal

Cykling er en motionform med mange fordele. Hvis du f.eks. har knæskader eller overvægtig, men stadigvæk gerne vil dyrke motion, så belaster cykling ikke din krop og led som mange andre motionsformer. Derudover kan man selv styre tempoet og belastningen vha. gear på cyklen. Så skal du kickstarte dit vægttab, leder efter nye former for motion eller bare gerne vil i form, så er cykling et godt sted at starte.

Når du cykler, bruger du nogle af kroppens største muskler. Det giver dig selvfølgelig mere power i benene, men får også pulsen op. Cykling hjælper altså både på konditionen og giver styrke.

Har du svært ved at finde motivationen til at komme igang med at cykle på arbejde? Så kommer vi her med tre gode råd: 

  • Start med at cykle et par gange om ugen. 
    Det kan være hårdt at komme igang med at cykle, men øvelse gør mester. Så start bare med et par gange og trap langsomt op. 
  • Lav en aftale med dine kollegaer. 
    Lav cykelaftaler med dine kollegaer. I kan følges på job eller lave en konkurrence om, hvem der kan cykle flest kilometer på en uge. 
  • Gratis motion. 
    Hvad er bedre end ting, der er gratis? Og så får du endda dyrket motion.