• Af Ívar Dagsson
  • Aarhus Osteopati
  • Skrevet d. 11.03.16

Løbeskader; Hofte- og lyskeskader

Hofte- og lyskesmerter kan være svære at komme af med, og disse typer skader kræver oftest professionel hjælp. Ifølge et studie fra USA døjer 14 % af alle voksne med smerter i hoften - heraf flest kvinder. Hoftesmerter er hyppigst bland dansere (44 %) og fodboldspillere (13 %), men også ca. 11 % af alle løbere rammes af hofteskader. Her er hofte- og bækkenskader de hyppigste.

For løbere er hofteleddet et af de vigtigere områder i kroppen, idet hoften og bækkenet viderefordeler belastningen fra benene til resten af kroppen. Der kræves derfor høj stabilitet og styrke i hofte- og bækkenled for langdistanceløbere, som eksempelvis løber halvmaraton og maraton. Der findes mange typer hofte- og bækkenskader, men under dette er de hyppigste beskrevet:

 

  • Springerhofte (trochanter tendinitis – tractus iliotibialis syndrom – snapping hip)

Springerhofte er en tilstand, hvor slimsækken under det brede, yderste senestrøg er inflammeret (betændt). Symptomer på springerhofte kan være smerter på ydersiden af hoften, der kan stråle ned i benet eller til hoften, smerter ved vægtbærende aktivitet såsom løb samt smerter ved tryk på ydersiden af hoften. Læs mere om årsager til springerhofte her.

 

  • Overbelastning af hoftebøjer (iliopsoas bursit eller tendinitis)

Denne tilstand kaldes ofte indre springerhofte. Selve hoftebøjeren eller slimsækken, hvis funktion er at hjælpe musklen til at glide, når den trækker sig sammen, er irriteret og evt. inflammeret (betændt). Symptomer på overbelastning af hoftebøjer er ofte skarpe jag og smerter på forside og/eller i lysken ved løb (især op ad bakke) og trappegang. Læs mere om årsager til overbelastning af hoftebøjer her.

 

  • Lyskesmerter (tendinitis)

Lyskesmerter kan, som ved overbelastning af hoftebøjer, føles som skarpe jag og smerter i lysken ved løb. Forskellen er, at disse smerter er lokaliseret mere på indersiden af låret, ved skambenet og/eller på bagsiden af låret. Disse smerter kan ligeledes stråle til indersiden af knæet og forveksles med knæsmerter. Læs mere om årsager til lyskesmerter her.

 

  • Dysfunktion i hoftens udadfører (m. gluteus medius)

Gluteus medius er en af de allervigtigste stabiliserende muskler i kroppen under gang og ved løb. Musklen forhindrer bækkenet i at falde sammen, når vægten fordeles gennem hoften og bækkenet. Dysfunktion i denne muskel opleves ofte på de længere løbeture, hvor symptomer starter omkring bækkenet og hoften og ofte breder sig til ryg, knæ osv. Her er der tale om, at musklen udtrættes, når den har været udsat for et vis antal kilometer eller over en vis periode. Læs mere om årsager til dysfunktion i gluteus medius her.

 

  • Piriformissyndromet

Piriformis er en bækkenmuskel, som har sit udspring fra korsbenet og fæster på ydersiden af lårbenet. Musklens funktion er bl.a. at rotere hofteleddet udad, hvor den spiller en vigtig rolle ved gang og løb. Piriformissyndromet er ikke en diagnose eller sygdom, men en betegnelse for afklemning af iskias nerven, hvor den løber forbi musklen ned til benet. Symptomer på piriformissyndromet er ofte dybe smerter midt på balden, dysfunktion af gluteus medius, problemer med tractussenen på ydersiden af benet og strålende smerter fra balden ned i baglåret og evt. ned til foden. Læs mere om årsager til piriformissyndromet her.


Undgå hofte- og lyskeskader

  • Lyt til kroppen - hvis benene smerter eller føles tunge og trætte, skal du holde en eller to dages pause.
  • Hvis du har et siddestillende arbejde, er det ekstra vigtigt at arbejde på smidigheden i kroppen i kombination med løb.
  • Tænk over, hvad du spiser - madvarer, der giver dig oppustethed og mavekramper, har negativ indvirkning på løb. ?

Hofte- og lyskeskader opstår ofte hos personer der har siddestillende arbejde. Dette forekommer ofte på baggrund af at blodomløbet fra lyske- og hoftemuskler er reduceret i ved længerevarende siddestilling. De opstår også ofte i form af ustabilitet i hofte- og lyskeområdet på grund af en tidligere skade i området. Følgende øvelser kan være nyttige at lave for at forebygge hofte- og lyskeskader.


Aarhus Osteopati - Eksperter i diagnose og manuel behandling af bl.a. løbesmerter, herunder hofte – og lyskeskader.

Du kan få hjælp med din løbeskade, hvis du har en akut løbeskade, overbelastningsskade eller kronisk skade, kan du uforpligtende rette henvendelse via mail eller telefon, hvor vi individuelt kan rådgive dig og vurdere, om skaden skal kigges på af vores eksperter.

Aarhus Osteopati

www.aarhusosteopati.dk

info@aarhusosteopati.dk

tlf. 29848558

 

Af: Ívar Dagsson

Fysioterapeut Bs.c., Osteopat stud. D.O.