• Af Aarhus Motion
  • Skrevet d. 13.02.17

RØDBEDER - naturlig epo til kroppen!

Rødbeder har længe været et omdiskuteret emne, og flere studier har vist, at rødbedesaft fremmer præstationsevnen i idrætsmæssige sammenhænge. De fleste præstationsfremmende midler er i dag forbudt, fordi de er usunde og skævvrider konkurrencer. I modsætning til de ulovlige dopingpræparater, som er helbredsskadelige, er rødbedesaft ’naturlig epo’ til kroppen. Det indeholder anti-inflammatoriske mikrostoffer og antioxidanter, som er sunde for både krop og sjæl.

Rødbedesaft har et højt indhold af nitrat, som er med til at øge udholdenheden og effektivisere iltforbruget. Nitrat findes også i en række andre fødevarer, som grøntbladede grøntsager, forskellige rodfrugter, broccoli, spinat, radisser og selleri. Dog findes den største koncentration af nitrat i rødbeder, og er derfor at foretrække.

For at øge præstationsevnen anbefales det, at man drikker minimum 140 ml. rødbedesaft 2,5 time før man skal præstere. Et enkelt studie har vist, at der kan være flere positive effekter, ved at indtage rødbedesaften i flere doser, over en længere periode på 15 dage.

Effekten af rødbedesaften er størst for motionister, hvor studier har vist, at saften ikke har den store effekt på toptrænede atleter og eliteudøvere. Jo mere utrænet man er, jo større er effekten.

Rødbedesaften har givet positive resultater hos mange, med en forbedring i præstationen på op til 15 %, ved intensiv løb.

Det er en god idé at teste rødbedesaften af, inden man skal deltage i en vigtig konkurrence, da rødbederne kan forårsage diarré. Derudover skal man være opmærksom på at rødbeder kan farve sin urin rød – men bare rolig, det er ikke farligt.

Hvis du vil prøve ”naturens epo” – så køb en rødbedejuice, eller lav din egen.

Hurtig og lækker juice

  • 4 mellemstore rødbeder
  • 1 skive økologisk citron på 2 cm.
  • 2-4 cm frisk ingefær

Kør rødbeder, citron og ingefær igennem en juicer. Drik juicen 2,5 time inden du skal løbe eller cykle. Klar parat – sæt i gang.