• Af Aarhus Osteopati
  • Skrevet d. 20.01.17

Er du i risiko for en løbeskade?

Mere end 10% af deltagerne til BESTSELLER Aarhus City Halvmarathon 2016 kunne ikke stå klar ved startstregen pga. af en løbeskade. Det er ærgerligt, og det vil vi hos Aarhus Motion gerne gøre noget ved. Vi har derfor fået vores samarbejdspartner Aarhus Osteopati til at udarbejde en screening, der kan fortælle dig, om du umiddelbart er i risikogruppen for at udvikle en løbeskade. 

Oplever du spændinger, ømhed i muskulaturen eller føler du en udtaget træthed? Så er du måske ved at udvikle en løbeskade. I Danmark løber ca. 25 % af den voksne befolkning og heraf får 800.000 danskere årligt en løbeskade, som medfører, at de ikke kan fastholde den aktive livsstil, der øger livskvaliteten og reducerer risikoen for livsstilssygdomme. Denne video er lavet, så du kan screene dig selv for at se, om du er i risikozonen for at få en løbeskade.

MOBILITETS-TEST

Overordnet for alle mobilitets-tests: Bedøm bevægeligheden i begge sider og vurder, om der er forskel på højre og venstre side.

  • Test 1 –Test af rotationen i brystryggen.
  • Test 2 –Test af smidigheden i bækken og hofte.
  • Test 3 – Test af smidigheden i lænden fra side til side.
  • Test 4 – Test af rotationen i hofteleddet.
  • Test 5 – Test af smidigheden i hofteleddet i flexion.
  • Test 6 – Test af smidigheden i hofteleddet i extension.
  • Test 7 – Test af smidighed i ankelleddet.

*Jo flere test der viser asymmetri (forskel fra side til side) desto større sandsynlighed er der for udvikling af overbelastningsskader. Især hvis forskellen altid er i den samme side.

 

NEUROMUSKULÆRE TESTS

Overordnet for alle neuromuskulære tests: bedøm bevægeligheden/styrken i begge sider og vurder, om der er forskel på højre og venstre side.

  • Test 8 – Test af smidigheden (mobiliteten) af iskias nerven, der forsyner alle muskler på bagsiden af benet.
  • Test 9 – Test af smidigheden (mobiliteten) af femoral nerven, der forsyner lårmusklerne.
  • Test 10 – Test af smidigheden (mobiliteten) af obturator nerven, der forsyner lyskenmusklerne.
  • Test 11 – Test af styrken af lår- og baldemuskulaturen.
  • Test 12 – Test af styrken af lægmuskulaturen.

*Jo flere test, der viser asymmetri (forskel fra side til side) desto større sandsynlighed er der for udvikling af overbelastningsskader. Især hvis forskellen altid er i den samme side.

 

KOORDINERINGTESTS

Øvelsen tester din koordination mellem hjerne og krop, med og uden brug af synet. Jo dårligere koordinering, desto større sandsynlighed for udvikling af overbelastnings- og akutte skader.

  • Test 13

Fase 1: Koordinering mellem hjernen og kroppens led ved hjælp af synet.

*Svært ved at holde balancen på fase 1: Meget dårlig koordinering

Fase 2: Koordinering mellem hjernen og kroppens led under bevægelse (vestibulær sansen) ved hjælp af synet.

*Svært ved at holde balancen på fase 2: Dårlig koordinering

Fase 3: Koordinering mellem hjernen og kroppens led uden hjælp fra synet.

*Svært ved at holde balancen på fase 3: Moderat koordinering

Fase 4: Koordinering mellem hjernen og kroppens led under bevægelse (vestibulær sansen) uden hjælp fra synet.

*Svært ved at holde balancen på fase 4: God koordinering

Har du ikke svært ved at holde balancen i nogle af faserne, har du en meget god koordinering.

 

BEHANDLING

Først skal den smertegivende struktur bestemmes. Årsagen til skaden skal findes, og den er ofte et andet sted i kroppen end det egentligt skadede område. Svage mekaniske områder skal undersøges ift. de forskellige kropstyper. Alle systemer i kroppen; det muskuloskeletale system, blodsystemet, lymfesystemet, organsystemet og det kranio sakrale system skal undersøges ift. kroppens evne til at hele den aktuelle skade. Osteopati undersøger, regulerer, stimulerer og genopretter alle systemer og områder i kroppen, der ikke fungerer optimalt, så kroppen bliver i stand til at hele løbeskaden. Løbeskader har ofte brug for fysioterapeutisk genoptræning for at styrke og stabilitetstræne muskulatur og bindevæv.

 

Kontakt Aarhus Osteopati, hvis du er i tvivl om dine testresultater, eller hvis du ønsker behandling. Til alle fire Vinterløb vil Aarhus Osteopati stå klar til at give dine ømme ben massage og svare på dine spørgsmål.